,

Gelir vergisi muafiyeti ve AGİ düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

Meclis Genel Kurulu, tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücrete kadar olan kısmına isabet eden kısmının gelir ve damga vergisinden muaf tutulmasını öngören düzenleme ile AGİ'nin kaldırılmasını içeren kanun teklifini kabul etti.

Gelir vergisi muafiyeti ve AGİ düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücrete kadar olan kısmına isabet eden kısmının gelir ve damga vergisinden muaf tutulmasını öngören düzenleme ile asgari geçim indiriminin (AGİ) kaldırılmasını içeren kanun teklifini kabul etti.

Meclis Komisyonunda kabul edilen ve Genel Kurulun onayından geçen düzenleme şu şekildedir:

“ MADDE 2 – 193 Sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenl ik kurumu pi rimi ve işsizlik sigorta pirimi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranl arı, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.)”

----------

Görüşülmekte olan kanun teklifinin 3’üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

MADDE 3- 193 sayılı Kanunun 32 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır”

Gerekçe:
Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85’i gelir vergisinden istisna edildiğinden, uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılmaktadır.

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler