,

Engelli işçi kontenjanlarının artması için kanun teklifi

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, engelli işçi kontenjanlarının artırılması için Kanun teklifi verdi.

Engelli işçi kontenjanlarının artması için kanun teklifi

Günlük hayatta engelli yurttaşlarımız her türden ayırımcılığa maruz kalabilmektedir. Özellikle iş yaşamlarında uğradıkları ayırımcılık kadar, yaşam alanlarındaki fiziki engeller, toplumsal algı vb. yaklaşımlar da sıklıkla karşılaşılan ayırımcı yaklaşımların başında gelmektedir. Bu anlamda engelli bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için her açıdan günümüz şartlarına uygun düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve bu yönde toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi yönünde kamuya büyük sorumluluklar düşmektedir.

Engelli bireylerin psiko-sosyal gelişimleri ve toplumsal uyumları açısından iş hayatına katılımları önemli bir pozitif etken olarak değerlendirilmektedir. Bu anlamda 4857 Sayılı İş Kanunu engelli yurttaşlarımızın sosyal yaşama uyum sağlamaları açısından olumlu düzenlemeler içerse de söz konusu kanunun ülkemizin koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 30 uncu maddesinin mevcut halinde "İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi..." çalıştırmakla yükümlü kılınmıştır. Ancak ülkemizin mevcut tablosunda engelli istihdamının yetersiz kaldığı ortadadır.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM'ye hafta içinde verdiği kanun teklifiyle, kamuda ve özel sektördeki engelli istihdamının özel sektör işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 oranına çıkarılmasını talep etmiştir.

Ancak verilen kanun teklifinin, iktidar partisi milletvekillerinin destek vermesi halinde, yasalaşması mümkün olabilecekltir. 

İŞTE İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ

MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli" ibaresi "özel sektör işyerlerinde yüzde dört engelli" ve "kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli" ibaresi "kamu işyerlerinde ise yüzde beş engelli" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler