,

Vatandaşın 2024-ağustos enflasyon beklentisi yüzde 113

Koç Üniversitesi ve KONDA'nın ortak anketine göre, Türkiye'de ağustos ayında hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi sabit kalarak yüzde 113 olurken, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 96 seviyesine yükseldi. 12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi ise Temmuz ayına göre 1 puan artarak yüzde 101 oldu. Ağusto ayında da en çok zorluk yaşadığını ifade eden emekliler en yüksek enflasyon beklentisine sahip grup oldu.

Vatandaşın 2024-ağustos enflasyon beklentisi yüzde 113

Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma'nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin Ağustos 2024 sonuçları yayınlandı.

Ankete göre, hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisinde önemli bir artış oldu. 15-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, 75 ilde ve 1469 farklı mahallede yaşayan 2943 kişiyle yapılan telefon görüşmeleriyle toplandı.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELİŞTE

Hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi Ağustos ayında bir önceki aya göre değişmeyerek yine yüzde 113’te sabit kaldı. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 3 puan artarak yüzde 96 olarak gerçekleşti.

Ortalama yıllık enflasyon beklentisi yüzde 113 iken, medyan değer yüzde 100 olarak belirlendi. Yıl sonu enflasyon tahmini için ise ortalama yüzde 96 ve medyan değer ise yüzde 100 olarak gerçekleşti.

12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi ise Temmuz ayına göre 1 puan artarak yüzde 101 seviyesine yükseldi.

Ağustos 2024'te Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre sabit kaldı. Yıl sonu ve 12 ay ileriye yönelik beklentiler sırasıyla %96 ve %101 seviyesinde ölçüldü. Bu artış, TCMB'nin Ağustos anketi ile uyumlu, ancak TEBA'daki beklentiler daha yüksek.

Manşet enflasyonun 10 puan düşmesine rağmen beklentilerde aynı düşüş gözlemlenmediği belirtilen raporda, bu durumun baz etkisinden çok hissedilen enflasyonun etkili olduğunu düşündürdüğü ve beklentilerde, Ağustos-Aralık 2024 döneminde 17 puanlık bir düşüş, 2025'in ilk yarısında ise hafif bir artış öngörüldüğü belirtildi.

Ayrıca, yıllık enflasyon beklentileri medyanın üzerinde, yani dağılım sağa çarpık. Katılımcıların yüzde 91'i dayanıklı tüketim mallarının alımı için uygun bir zaman olduğunu düşündü ve bunların 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 101 olarak ölçüldü. Ankete katılanların %54'ü resmi enflasyon rakamlarını biliyor ve bu grubun ortalama cevabı yüzde 65 oldu.

d.jpg

DEMOGRAFİK KIRILIMLAR VE BEKLENTİLER

Çalışma durumuna göre, emeklilerin enflasyon beklentisi genel ortalamanın 15 puan üzerinde, öğrencilerin ise 13 puan altında bulunuyor. Emekliler, geçinme zorluğu yaşayan grup olarak öne çıkıyor. Yaş grupları incelendiğinde, yaş arttıkça enflasyon beklentilerinde de artış gözlemleniyor; özellikle 50 yaş üstü bireylerin sağlık ve eğitim harcamalarının ağırlıklı olduğu tüketim kalıpları bu grubun beklentilerinin daha yüksek olmasına neden oluyor. Gelir durumuna göre yapılan ayrımda ise düşük gelir grubundaki enflasyon beklentisi bozulurken, üst gelir gruplarında daha dengeli bir tablo ortaya çıkıyor.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek deneklerin tercihlerindeki eğilim ve değişimleri belirlemek ve izlemek için tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,81, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,37’dir.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler