,

MÜSİAD Başkanı: Asgari ücrete gerçekleşen enflasyona göre zam yapılmamalı

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrete önümüzdeki yıl için yapılacak olan artışta, bu dönemdeki enflasyon verileriyle değil, önümüzdeki dönemin enflasyon beklentileri ışığında bir artış yapılmasının düşünülmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD Başkanı: Asgari ücrete gerçekleşen enflasyona göre zam yapılmamalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuştu.

Asmalı, bir gazetecinin 2023 asgari ücret görüşmelerine ilişkin sorusu üzerine, “Geçen yıl 2 kez asgari ücrette artış yapıldı. Böylece 2 artışın toplamı ortalama yüzde 94’lere gelmiş oldu” dedi.

Enflasyonun aşağı çekilmesi noktasındaki gayretlere devam edilmesi gerektiğini de söyleyen Asmalı sözlerine şöyle devam etti, “Enflasyon bu dönemin alım gücüdür. Bu yıl için satın almayla ilgili kaybolan alım gücüne ilişkin maaş artışı yapıldı. Önümüzdeki sene yapılacak olan artışına, bu dönemdeki enflasyon verileriyle hareket ederek değil, önümüzdeki dönem enflasyon beklentileri ışığında bir  zam yapılması düşünülmeli. Bu noktada işçinin hakkını koruyan ama bunun yanında Türkiye’nin üretimdeki rekabet gücünü de koruyan bir modelle düşünülmesi gerekir”

‘EYT’NİN İŞVERENE YÜKLERİ OLACAK’

Bölgesel olarak değişen asgari ücreti de gündeme almanın mümkün olduğunu vurgulayan Asmalı, “Asgari ücret belirlenirken beklenti, enflasyonun bir miktar daha üzerine konulması ve belirlenecek rakamın beklentileri karşılaması gerekir” dedi.

Asmalı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT ile ilgili düzenleme konusunda ise çalışanın hakkını korurken bir yandan da mutlaka işverenin gözetilmesi gerektiğini söyledi.

Asmalı, “Bu durumun işverene birtakım yükleri olacak. Biz hiçbir zaman çalışanların tazminatının taksitlendirilmesini istemedik. Çünkü onların da toplu parayla bir beklentileri olabilir. Dolayısıyla onların eline o toplu paranın geçmesi lazım. Bizim kastettiğimiz, bu finansmanda devletin yardımcı olması, ucuz finansman sağlaması vesaire” diye konuştu. 

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler