,

Fitch'ten Türkiye uyarısı: 2024 ılımlı zayıflama yılı olacak

TCMB, son toplantısında politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Bu adımın arkasından, Fitch Ratings'ten Türkiye için bir uyarı geldi. Fitch, fonlama maliyetlerinin bankaların marjlarını baskı altına aldığına dair bir uyarıda bulundu. Raporda, 2024 yılında Türk bankalarının varlık kalitesinde ılımlı bir zayıflama beklendiği ifade edildi.

Fitch'ten Türkiye uyarısı: 2024 ılımlı zayıflama yılı olacak

Fitch Ratings, son çeyreklik Turkish Bank Datawatch raporunda 2024 yılında Türk bankacılık sektörünün karlılık oranlarında bir düşüş beklendiğini açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, bu düşüşün sebepleri arasında marj baskısı, artan mevduat ve swap maliyetleri, TÜFE endeksli kazançlardaki düşüş, kredi değer düşüklüğü maliyetleri ve operasyonel harcamalardaki enflasyonist baskıları gösterdi.

GENEL EKONOMİK KOŞULLAR DAHA DA BELİRGİN OLACAK

Raporda ayrıca, 2024 yılında Türk bankalarının varlık kalitesinde ılımlı bir zayıflama beklendiği ifade edildi. Fitch bu zayıflamanın, genel ekonomik koşullar ve sektörel faktörlerle daha da belirginleşebileceğini belirtti.

'MALİYE POLİTİKALARINDA AYARLAMALAR GEREKİYOR'

Bu hafta Türkiye ekonomisiyle ilgili düzenlenen bir panelde de Fitch uyarılarını sürdürdü. Kıdemli Direktör ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales liderliğindeki panelde, Türkiye'nin mali duruşunun açıkça genişleyici pozisyonda olduğu vurgulandı. Morales, para politikasının sıkılaştırılmasını desteklemek amacıyla maliye politikasında ayarlamalar yapılmasının gerekli olduğunu dile getirdi.

Morales ayrıca, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azaldığını ve cari açıkta daralmanın devam ettiğini belirtti. Enerji ve altın ithalatındaki düşüşün cari açığa olumlu yansıdığını ifade eden Morales, uluslararası rezervlerin mart ayının başındaki seviyelere yeniden yükseldiğini söyledi.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler